Wij zijn al ruim 25+ jaar uw vakman.

Specialist in haarden, parket, laminaat en pvc vloeren.

Overheid en brancheorganisaties slaan handen ineen voor veilige installatie.

Houtstook

Fijnstof uitstoot bij houtkachels.

Een veel gestelde vraag is: “Mag ik nog wel hout stoken, want ik hoor in de media dat het verboden wordt en ik hoor van alles over de uitstoot van fijnstof.”
Maakt u zich geen zorgen over een mogelijk verbod op hout stook. De overheid heeft de branche laten weten, dat dit er nooit zal komen.

De fabrikanten zijn al geruime tijd voorbereid op de toekomst. Alle gesloten houthaarden en houtkachels die de laatste jaren op de markt zijn gekomen, voldoen aan de strenge Europese norm qua fijnstof uitstoot die in 2022 wordt verplicht.

U bent zeer milieubewust bezig als u zich houdt aan de volgende regels:

Gebruik een houtkachel die voldoet aan de Eco Design norm en laat hem door een erkend vakman/bedrijf installeren.
Stook de voorgeschreven brandstof.  Gebruik dus geen afvalhout, geverfd hout, hout met lijmsoorten of nat hout.
En ontsteek uw kachel ten slotte met de “Zwitserse methode”.

Als u op deze wijze gebruik maakt van uw houthaard, zal er minimale rookontwikkeling en fijnstof ontstaan.

Gas

Aardgas gaat verdwijnen ??

Hoe zit het nu met aardgas?

De regering wil in de nieuwbouw gasloos gaan bouwen. Dit betekent dat u nu nog de keuze heeft om gas aan te leggen of niet,  maar binnenkort heeft u geen keuze meer. De alternatieven zijn dan gashaard op propaan, pelletkachel, houthaard of elektrisch.

Voor de bestaande bouw zal er relatief weinig veranderen, het gewone aardgas zal straks vervangen worden door biogas, een mengsel van aardgas en stikstof, waarvan de uitstoot stukken schoner is dan aardgas. Ook wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van het omzetten van wind-energie naar waterstof, genaamd “Power to Gas”. Er komen in de toekomst dus voldoende alternatieven voor het huidige gas.

Kiest u voor een Bellfires of Dru gashaard, dan bent u ervan verzekerd dat uw gashaard altijd kan blijven branden, wat er ook gebeurt met het aardgas in Nederland.

CO certificering

NHK heeft een eigen regeling ontwikkeld voor de haarden- en kachelbranche, welke zich kenmerkt vanwege het specialisme voor gas- en sfeerhaarden (lokale verwarming). Installatiebedrijven kunnen er voor kiezen om door Kiwa gecertificeerd te worden volgens de NHK BRL (beoordelingsrichtlijn).

Ecodesign

De ECODESIGN Directive (2005/32/EC) vormt een Europese kaderrichtlijn voor het opstellen van ECODESIGN eisen (via Europese wetgeving) voor alle apparatuur (ERP) die energie gebruikt. Het doel hiervan is om alle apparaten energiezuiniger te maken. Dat geldt voor uw koelkast, lampen, haardroger, TV en ook voor kachels en haarden. Als onderdeel hiervan zijn producteisen opgesteld voor nieuwe hout- en pelletkachels en biomassa gestookte ketels. Beide voorstellen zijn in maart 2015 goedgekeurd door het Europees Parlement, zodat vanaf 2020 (gastoestellen) en 2022 (hout- en pellettoestellen) de eisen uit de ECOdesign Directive in alle EU lidstaten moeten zijn ingevoerd  en gecontroleerd. De Ecodesign eisen staan los van de CE markering voor toestellen. Dat leidt nog wel eens tot verwarring omdat de CE markering momenteel achterloopt op hetgeen geregeld is in Ecodesign. Voor de komende jaren geldt dus naast de CE markering (de Europese typekeur) nu ook de eisen vanuit de ECODESIGN regeling.

Steeds meer consumenten kiezen voor een houtgestookte haard, kachel of ketel in hun woning. Die brengt immers niet alleen gezelligheid, het is bovendien een goedkope en duurzame manier van verwarmen en kan energiekosten verlagen. Ondanks dat de markt voor duurzame energiesystemen groeit, heeft nog niet elke installateur de kennis om deze veilig aan te leggen. Om consumenten zekerheid te bieden dat een installateur over de juiste kunde beschikt, heeft de Nederlandse overheid de DE-certificering (Duurzame Energie) in het leven geroepen.

Voordelen van een gecertificeerde installateur

DE-installatie houtgestookte haarden geeft consument zekerheid

Consumenten die een houtgestookte haard, kachel of ketel aanschaffen en laten installeren door een DE-erkend bedrijf, weten dat

  • dit aantoonbaar vakkundig gebeurt
  • de installateur kennis heeft van de laatste ontwikkelingen
  • veiligheid altijd voorop staat
  • de installateur het maximale haalt uit elke installatie
  • en daarbij ondersteund wordt door de brancheorganisaties

Vind uw installateur in het nationale kwaliteitsregister

,,Installateur is een onbeschermd beroep,’’ vertelt Gert Kooij. ,,Dat is eigenaardig, want de techniek wordt steeds complexer. Het is voor consumenten niet eenvoudig om de juiste installateur te vinden, omdat de kwaliteit van installateurs vaak onvoldoende helder is. In het kwaliteitsregister EVIS, www.stichting-evis.nl, staat een overzicht van DE-erkende bedrijven voor haarden, kachels en ketels (bio-energie). Met een DE-erkenning kan een bedrijf aantonen dat het vakbekwaam is op het gebied van duurzame energie en dat het werkt met gecertificeerde installateurs. Huurt u een DE-erkend bedrijf in, dan weet u zeker dat uw kachel of haard volgens de geldende regels en kwaliteitseisen wordt geïnstalleerd. Bovendien haalt u het maximale rendement omdat de haard, kachel of ketel optimaal is afgestemd op de omstandigheden in en rond uw woning.’’

Voorsprong voor SVG-leden

Leden van Brancheorganisatie Het Sfeerverwarmingsgilde (SVG) voldoen met de eisen die gesteld worden aan hun SVG lidmaatschap meestal direct aan de criteria om een DE-erkenning te verkrijgen, benadrukt Gert Kooij. ,,De toelatingseisen van het SVG zijn al jaren gestoeld op de waarden die nu voor de DE-certificering gelden. Daarom hebben onze leden een voorsprong. Inmiddels beschikken veel SVG-leden dan ook al over deze erkenning of hebben ze een aanvraag daarvoor ingediend.’’

Het Sfeerverwarmingsgilde

De Vereniging Het Sfeerverwarmingsgilde (SVG) is een brancheorganisatie van haarden- en kachelspecialisten. In Nederland zijn circa 80 detaillisten aangesloten bij het SVG. SVG-leden bieden Gegarandeerde Kwaliteit, dit betekent concreet dat u altijd de kwaliteit krijgt, die u van een specialist mag verwachten. Mocht u onverhoopt toch niet helemaal tevreden zijn over de installatie, dan kunt u terecht bij een onafhankelijke geschillencommissie. Kijk opwww.sfeerverwarmingsgilde.nl voor het dichtstbijzijnde SVG-lid.